Tuesday, September 29, 2009

Coneix cap bona gestoria, aquí a l'Índia?

Fa ben bé un mes que em vaig posar en contacte amb la gent de l’ICEX per demanar-los informació per muntar una nova empresa a l’Índia. Encara espero una resposta que no es remeti a les informacions que ja puc trobar de forma pública a la seva web.

Com em temia, el llistat d’assessors legals indis que els vaig demanar per a la ciutat de Chennai (on tenim previst ubicar-nos) encara ha d’arribar… i molt em temo que el més calent és a l’aigüera. És la maledicció de les pimes i dels petits emprenedors: que si no tens un comitè d’empresa i uns sindicats disposats a esbroncar als polítics a la porta del Parlament (o davant del monument de Rafael Casanova, quan toca Diada), poca cosa hi tens a pelar.

I ja sé que l’ICEX no té res a veure amb el departament del conseller Huguet i, per tant, amb les esbroncades al Parlament, però és que l’experiència passada (no pròpia, però sí familiar) amb la gent del Copca tampoc va ser res de l’altre dijous. Admeto que no he donat cap oportunitat a la nova ACC1Ó, però em sembla que, si ho faig, serà en una altra estona, i no pas ara que ens hi juguem els calés i que s’ha d’anar per feina.

Al final, el bou per les banyes i avall, que fa baixada. Mentre uns ens apugen els impostos i s’omplen la boca amb ajuts a l’emprenedor i a la pime (”motor de la nostra economia”, etcètera, etcètera i més etcètera), la pime familiar de tota la vida, que és la nostra, es busca les garrofes a l’Índia gastant-se els calés en els bitllets d’avió, en els visats i en l’hotel. I, ja que som aquí… potser el director general d’aquest hotel, que naturalment és indi, ens podrà fer cinc cèntims, de com muntar una empresa a l’Índia. Potser ens podrà recomanar un assessor. Ras i curt, la gestoria de tota la vida, que no és pas tan complicat. “I a vostè, quina gestoria li porta, l’hotel?” Doncs anem per feina.

Mentrestant, a l’oficina comercial de l’ICEX a Bombai, que fa una setmana que estan avisats de que som a l’Índia, segueixen treballant en un complex i espatarrant informe sobre el complicat món de les gestories de confiança de Chennai. En fi, que si a sobre ens haguessin d’obrir el mercat, aquests cracks, aniríem ben arreglats.

No comments:

Post a Comment